Francuska kompanija preuzela beogradski aerodrom na 25 godina

Region

Francuska kompanija “Vansi” preuzela je beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, nakon što je danas uplatila koncesiju u iznosu od 501 milion evra.

Ukupna vrijednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi evra i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrijednosti ikada sprovedene u Srbiji.

Na taj način ova kompanija, čija podružnica u Srbiji nosi naziv “Vansi erports Srbija”, postala je operater aerodroma “Nikola Tesla” na period od 25 godina, dok Srbija ostaje vlasnik aerodroma, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Tokom trajanja koncesije, kompanija “Vansi erports Srbija” dužna je da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima i u skladu sa Ugovorom o koncesiji.

U prvih pet godina biće izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija postojećih, izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala, izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Francuska kompanija “Vansi” planira da aerodrom “Nikola Tesla” postane regionalno čvorište, kao i da broj putnika koji ga koriste trostruko poveća.

Na sjednici Vlade Srbije konstantovano je da su ispunjeni uslovi iz Ugovora o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma “Nikola Tesla” Beograd i obavljanje djelatnosti operatera na ovom aerodromu, potpisanog 22. marta.

Kompanija “Vansi” globalni je operater koji posluje u 12 zemalja i upravlja sa 45 aerodroma, uključujući Srbiju. Zapošljava 12.000 ljudi širom svijeta.

“Vansi” je na ovim aerodromima u 2017. godini imao 180 miliona putnika i ostvario prihod od 1,4 milijarde evra. Rast saobraćaja nastavljen je i u ovoj godini.

U saopštenju se ističe da je Vlada Srbije ponosna što najveći srpski međunarodni aerodrom “Nikola Tesla” postaje dio porodice globalnih aerodromskih operatera, te da vjeruje da će nastaviti još uspješnije da razvija svoje kapacitete i uvećava broj putnika.

U saopštenju nacionalnog avio-prevoznika “Er Srbija” pozdravljeno je preuzimanje aerodroma “Nikola Tesla”, a izvršni direktor “Er Srbije” Branislav Malović rekao je da je dolazak francuske kompanije izuzento značajan podsticaj za dalji razvoj, modernizaciju i unapređenje poslovanja beogradskog aerodroma.

“`Er Srbija` godišnje preveze gotovo polovinu putnika koji koriste beogradski aerodrom i dolazak novog partnera znači novi podsticaj daljem jačanju odnosa i saradnje”, rekao je Malović.

IFC, članica Grupe Svjetske banke, saopštila je da obezbjeđuje finansijski paket vrijedan 182 miliona evra novom privatnom koncesionaru aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu, “Vansi erports Srbija”.

U saopštenju IFC se navodi da će koncesionar razviti i unaprijediti aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, s ciljem unapređenja turizma i transporta u Srbiji i podsticanja ekonomskog rasta.

Kompaniji “Vansi”, jednoj od najvećih operatora aerodroma na svijetu i članu grupe “Vansi SA” iz Francuske, u januaru je data koncesija za razvoj aerodroma, nakon objavljivanja javnog tendera.

Ugovor na 25 godina obuhvata finansiranje unapređenja, proširenja, poslovanja i održavanja aerodroma i očekuje se da skoro utrostruči njegov kapacitet u pogledu putničkog saobraćaja do kraja koncesije.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *