Pahor vjeruje da će arbitražna odluka biti sprovedena

Region

Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je da se zalaže za smirivanje napetosti i stalni dijalog sa Hrvatskom, ali da vjeruje da će doći do sprovođenja arbitražne odluke o granici između dvije države.

“Budući da je pažnja međunarodne javnosti o primjeni arbitražne presude već popustila, sada bi bilo dobro da se rasprava o tome na određeno vrijeme smiri”, rekao je Pahor za Slovenačku televiziju.

Pahor kaže da će se, dok ne dođe do rješenja spora, zalagati za “konstantan dijalog između Zagreba i Ljubljane” i za pronalaženje načina da arbitražna presuda bude sprovedena.

“Alternative za nas ne dolaze u obzir, ali su nervoza i nestrpljivost nepotrebni, jer će prije ili kasnije granica biti ondje gdje je odredio Arbitražni sud”, istakao je Pahor.

Slovenija insistira na sprovođenju arbitražne odluke iz 2017. godine, koju Hrvatska ne priznaje i nudi bilateralne pregovore o graničnom sporu.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora 2015. izašla iz arbitražnog procesa, navodeći da je nepovratno kompromitovan dokazanim nastojanjima slovenačkog zastupnika i bivšeg slovenačkog arbitra da nedopušteno djeluju na odluku suda.

Zbog nepristajanja na primjenu arbitražnog rješenja Slovenija je ove godine tužila Hrvatsku Sudu EU u Luksemburgu, tvrdeći da Zagreb svojim odbijanjem arbitraže krši evropske pravne tekovine.

Prije toga Ljubljana je zatražila mišljenje o opravdanosti svoje odluke od Evropske komisije koja nije željela da miješa u ovaj spor dvije članice EU i odbila je da se pridružiti slovenačkoj tužbi.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *