Vlasti Crne Gore protjeruju sveštenike i monahe SPC

Region

Ukupno pedesetak sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica ostaće bez dozvole za boravak u Crnoj Gori, kaže protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

– Njih tridesetak već imaju rok od mjesec dana da napuste državu, dok se za ostalih dvadesetak to očekuje, kaže Džomić.

– Nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo za više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha, koji službuju u nekoj od četiri Eparhije SPC u državi Crnoj Gori, nastavak je protivpravnih radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva, posebno Mitropolije i crnogorsko-primorske (MCP), naveo je Džomić za “Politiku”.

On je izrazio čuđenje zbog ovakvog postupanja MUP-a Crne Gore, jer je tokom prethodne dvije godine u redovnom i uobičajenom postupku, svim ovim osobama odobravan privremeni boravak na osnovu obavljanja svešteničke službe.

– Tokom nekoliko prethodnih mjeseci dobili smo više od deset rješenja MUP-a kojim se našim sveštenicima, monasima, mohaninjama i svešteničkim porodicama odbija produženje privremenog boravka u Crnoj Gori na osnovu obavaljanje vjerske službe, navodi Džomić, inače koordinator Pravnog savjeta Mitropolije i pravnog zastupnika svih sveštenika i monaha.

U međuvremenu, ukazuje, nije promijenjen nijedan propis u Crnoj Gori.

– Smatram da takvo postupanje MUP-a nije motivisano pravnim nego političkim razlozima. Ne razumijem zašto resor na čijem je čelu Mevdludin Nuhodžić pokreće takvu sinhronizovanu akciju koja nema nikakve veze sa pravom i činjenicama, kaže on.

Džomić navodi i da je pravni tim mitropolije uložio žalbe na ovakva rješenja, ali da je svaka odbijena, te da su nove žalbe poslate na adresu Upravnog suda.

borba.me

Tagged

1 thought on “Vlasti Crne Gore protjeruju sveštenike i monahe SPC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *