Hrvatski hirurg spasio čovjeka sa nožem u srcu

Region

Zadarski hirurg Jakov Mihanović prošlog mjeseca napravio je pravi podvig kada je spasio muškarca koji je dovezen sa nožem zabodenim u prsni koš.

– Upravo smo završili jednu operaciju i sjeo sam malo da odmorim. Tada je kolega dr. Emilijo Dijan najavio kako vozilo Hitne medicinske pomoći dovozi pacijenta koji ima nož u prsnom košu i srcu – rekao je dr. Mihanović.

Ovaj hirurg bio je dežurni u Hitnom prijemu Opšte bolnice u Zadru. Odmah je uslijedilo okupljanje hirurškog tima, koji je dočekao vozilo Hitne pomoći.

– Tu moram pohvaliti ekipu Hitne pomoći, koja je odgovarajuće reagirovala i na vrijeme dovela pacijenta u bolnicu. Kad je stigao do nas, pacijent nije pokazivao nijedan znak života. Scena je bila, zaista, dramatična. Stojimo nad razodjevenim pacijentom koji ima zaboden nož u srce. Kako nije bilo ni pritiska ni pulsa, pristupilo se mjerama oživljavanja. Znali smo da umire pred našim očima i da je izgubljen ako ga hitno ne operiše – kazao je dr. Mihanović.

Nije bilo vremena za prebacivanje do operacijske sale, zahvat se morao izvršiti odmah, u Hitnom prijemu, jer je prijetilo odumiranje mozga i ostalih organa. Doktor Mihanović je velikim makazama otvorio prsni koš i onda je počela drama.

– Prsni koš je, praktično, otvoren u ambulanti te smo uspjeli zakrpiti probodeno srce pa je došlo do drastičnog oporavka pacijentovog stanja. Kad je anesteziolog rekao da se pojavio puls, svima je u ambulanti laknuo. Pacijent je prebačen u operacijsku dvoranu, gdje mu je zatvoren prsni koš i stavljeni su mu drenovi – rekao je on.

avaz.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *