Vučić: Srbija je napredna i ekonomski stabilna zemlja

Region

Srbija je stabilna, na dobrom putu, ekonomski napreduje i bezbjednosno je sigurna, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije povodom 100 dana Vlade.

Kako kaže, “Srbija je jedan od stubova regionalne stabilnosti, nalazi se čvrsto na evropskom putu, čuvajući svoju nezavisnost, suverenost i dobre odnose sa svim našim prijateljima – Rusijom, Kinom, Turskom, SAD i drugim zemljama”, navodi Vučić.

Prema njegovim riječima, to je jedna rečenica koja predstavlja dobar opis rada Vlade Srbije u prethodnih 100 dana.

Govoreći o borbi protiv korupcije Vučić je naveo da je sigurna zemlja i da je za samo 100 dana otkriveno 335 krivičnih djela sa elementima korupcije, a potom je na tome čestitao ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i bezbjednosnim agencijama.

Takođe, pohvalio je akciju „Bebo dobrodošla na svijet“ ili „ebeba“ zbog kojeg roditelji novorođenih beba mogu besplatno, bez formulara i za 15 minuta da prijave dijete, a kartice im se šalju na mjesto prebivališta.

Pomenuo je i elektronski servis za zamjenu zdravstvenih kartica i rekao da više nema čekanja, da kartica može da se zamijeni jednim klikom.

„Posjetili smo mnogo zemalja, zahvalan sam i prvom potpredsjedniku Dačiću i Jadranki Joksimović koji su prešpartali cijelu zemlju, ostavili kontakte kojima možemo da štitimo svoja prava i interese i možemo da lobiramo na mnogo višem nivou do sada“, rekao je Vučić u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Vučić je rekao i da vojska jača, da vojnici kao ni policajci ne mogu da pohvale visokim standardom, ali da je oružje sve bolje i modernije i da je svakoga dana sve teže da se ugrozi integritet Srbije.

Premijer je naveo i da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uložio ogroman trud.

„Nikome ne bih poželio da taj posao, ja nekada moram da presječem, a jedini sam vjerovatno uz njega ko je upoznat sa svim stvarima iz pregovora. Želim mu za nijansu manje svađalačkog tona sa Albancima, iako je to popularno u Srbiji“, rekao je Vučić i time završio obraćanje novinarima.

Na pitanje o izjavi predsjednika Nikolića da će predložiti prekidanje razgovora sa Prištinom ukoliko Kosovo bude primljeno u Unesko Vučić kaže da ne želi ništa da prejudicira i da će se država boriti da Kosovo ne bude primljeno.

„Razumijem šta kaže Nikolić, poštujem njegov rad, on ukazuje drugima koji će glasati šta bi mogli da učine Srbiji ako budu glasali za. Vidjećemo ako takva odluka bude donesena, borićemo se“, kaže Vučić i istakao da se Srbija bori da zemlje poput Gvatemale i Bahama koje su pod pritiskom ne glasaju „Za“.

Govoreći o slučaju rušenja u Savamali Vučić je rekao da se čekaju tužilaštvo i drugi organi.

„Smeta vam Savamala, a ne smetaju vam ubistva. A zašto? Zato što je to politička premisa. Vlada je kriva za sve što uradi. Osudio sam najvažnije organe vlasti koji imaju učešća“, rekao je premijer.

Takođe, rekao je i da će Srbija u slučaju iz Novog Pazara poštovati zakone, a sve će proći bez razbijanja glava.

Vučić je govorio i o problemu huligana gdje je naveo da je on meta, i da njemu uzvikuju pogrdne riječi, ali da nema nereda na stadionima, a da policija obavlja posao na dobar način.

Naveo je i da se radi na Zakonu u porijeklu imovine, da je to težak zakon i da će biti donesen najkasnije početkom sljedeće godine.

Poslije pitanja novinarke o predsjedničkim izborima Vučić je prvo rekao da je „to taj nezavisni javni servis, sve što nije bio do 2012. godine i na to sam ponosan, to je jedan od odličnih rezultata ove vlade i nemiješanja u vaš rad“, a potom je odgovorio:

„Ne bavim se predsjedničkim izborima i neću time da se bavim iako se neki iz vlade time bave“.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *