Tači ostaje glavni u dijalogu sa Beogradom

Region

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, uprkos izboru novog tima u kosovskom parlamentu, biće “glavni pregovarač” u nastavku dijaloga sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, piše prištinski Zeri Onlajn.

Portal navodi da se procjenjuje da će tim, izabran na prijedlog prištinske vlade, u daljem procesu obavljati tehničke poslove.

Napominje se, naime, da će tim, kojim koordiniraju Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, zapravo služiti Tačiju kao “sekretarijat” da bi se došlo do konačnog sporazuma.

Zeri podsjeća da će izabrani tim 8. januara otputovati u Brisel, gdje će imati konsultativne sastanke sa zvaničnicima EU, koji posreduju u procesu dijaloga.

Budući da Tači i članovi tima imaju suprotstavljena mišljenja o ideji korekcije granica, članovi delegacije koja ide u Brisel novinarima su rekli da će svoje stavove usklađivati na osnovu zakona i ustava.

Podsjeća se da su se članovi tima obavezili da u nastavku dijaloga ni pod kakvim okolnostima ne izlaze iz okvira ustava.

Međutim, piše Zeri, predstavnici opozicionih stranaka koji ne prihvataju ulogu u timu, a riječ je o dvije najveće opozicione partije – Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, i dalje su ubjeđeni da, ni Tači, ni izabrani tim, nemaju legitimitet da predstavljaju Prištinu u nastavku dijaloga sa Beogradom.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *