Putin u Srbiji ima selo, crkvu, svoju rakiju…

Region

O popularnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina u široj srpskoj javnosti ne govore samo brojni štandovi po Beogradu na kojima se prodaju majice, bedževi, šolje, kačketi sa njegovim likom, već i mnogo zanimljivija obilježja.

 

Na jugu Srbije u Gornjem gajtanu, u opštini Medveđa, postoji zaselak Putinovo, nekadasnjni Adžinci. Staro ime ovo naselje je nosilo još od vladavine Turaka, međutim u novembru prošle godine, njegovi mještani su odlučili da mu daju ime predsjednika Rusije, koga vide kao “slovenačkog brata” i jednog od najsposobnijih državnika.

 

Dvanaest kuća, koliko broji ovo selo, odlučilo se tako da Adžince postane Putinovo.

 

Poslije glasanja o promjeni imena, oni su nedjelju dana radili na novom znaku na ulasku u selo. Napravili su ga od ogromne hrastove daske i izrezbarili ime sela.

 

U čast ruskog predsjednika, lokalna rakija nazvana je “putinovka”, koja se može naći samo u ovom selu, a stanovnici se uz nju često okupljaju na mjestu koje nazivaju “biblioteka”, s tim što navode da se unutra može naći “više pića, nego knjiga”. Mještani Banstola, kod Inđije, Hram Blage Marije, posvećen srpskim žrtvama ratova devedesetih, prvenstveno žrtvama hrvatske akcije “Oluja”, koji se gradi po uzoru na ruske crkve, nazvali su Putinova crkva.

 

Kažu da je Putin najveći pravoslavni brend, simbol nove Rusije, novog vremena i nadaju se da im neće zamjeriti što su samovoljno upotrebili njegovo ime za crkvu.

O naklonosti velikog broja građana Srbije ruskom predsjedniku govore brojni murali, video poruke na kojima mu čestitaju rođendan, Božić…, imena kafića, a stanovnici Raške su povodom Putinovog 64. rođendana snimili promotivni video u kome ruskom predsjedniku žele dug život, ali i promovišu svoju Rašku.

 

– Naši ljudi su prosti, dobri i radni – počinje video-čestitku djevojka obučena u narodnu nošnju. Poljoprivrednik na traktoru u majici sa Putinovim likom, priča o tome kako naziv “Raška” podsjeća na Rusiju.

 

Za kraj, svi akteri video-čestitke zajedno su poželjeli srećan rođendan Vladimiru Putinu uz poruku: “Nas i Rusa 200 miliona. Dvesta miliona pozdrava Vladimiru Vladimiroviču.”

 

Skulptura predsjednika Rusije Vladimira Putina postavljena je 2016. godine u Muzeju voštanih figura u Jagodini, a Jagodinci kažu da su se odlučili za to u znak zahvalnosti Rusiji i njenom predsjedniku, prije svega zbog njihove diplomatije koja je bila od pomoći Srbiji. Lik ruskog predsjednika nedavno se pojavio se čak i na cisterni na Koridoru 10, a ono što je svima zapalo za oko je Putinov bedž, odnosno upozorenje na brzinu.

 

Nešto od poruka naklonosti i lične popularnosti među građanima Srbije će možda ruski predsjednik vidjeti na ulicama Beograda sutra, a među najvidljivijim na trasi kojom će proći od aerodroma prema groblju oslobodilaca Beograda je i bilbord na zgradi u kojoj se nalazi restoran Novaka Ðokovića sa ogromnom zastavom na kojoj piše Rusija – Srbija, a koja zavisno od ugla gledanja predstavlja zastavu jedne, odnosno druge zemlje.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *