Brnabić: Putinova posjeta od izuzetne važnosti

Region

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je jako zadovoljna posjetom predsjednika Rusije Vladimira Putina koja je, kako je ocijenila, izuzetno važna u političkom i ekonomskom smislu, a koja apsolutno ne može da zasmeta Srbiji na putu evrointegracija.

 

– Apsolutno ne može da zasmeta. Ti odnosi su jako dobri, vodimo transparentnu i iskrenu politiku. Brisel zna za naše tradicionalne veze, političke i ekonomske, kao i što Moskva zna za aspiracije Srbije u EU -rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara da li posjeta Putina može da zasmeta Briselu, a nakon uvodnog dijela šeste plenarne sjednice Nacionalnog konventa o EU.

 

– Dobro je da postoji zemlja koja je ovako strateški pozicionirana, da je najbliže članstvu EU, a sa druge strane ima dobru komunikaciju sa Rusijom, koja je, čini mi se, svakako važna EU – rekla je Brnabićeva.

 

Bilo je važno da se čuje Putinova poruka da Rusija podržava dijalog Beograda i Prištine i da će podržati svako rješenje koje Beogradu odgovara, rekla je premijerka.

 

Ocijenila je i da veliku čast predstavlja to što je Putin odlikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

 

Upitana da prokomentariše važnost potpisanih sporazuma, Brnabićeva je kao najvažnije pomenula infrastrukturne sporazume u oblasti željezničkog saobraćaja, energetski sporazum u kojem je, za nju, najvažnije proširenje kapaciteta skladišta gasa u Banatskom dvoru.

 

– Srbiji će biti potrebno još više gasa zbog veće infrastrukturne mreže – rekla je Brnabićeva i dodala da su za nju važni i sporazumi koji se odnose na digitalizaciju i inovacije, te da će posebnu pažnju obratiti na ugovor o saradnji sa naučno-istraživačkim centrom Skolkovo.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *