Plenković: Hrvatska poštuje integritet BiH

Region

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu, te održao bilateralne sastanke s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, irskim premijerom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Uelijem Majerom.

 

Posebni naglasak na panelu “Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu” stavljen je na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

 

Među sudionicima panela o zapadnom Balkanu bili su makedonski premijer Zoran Zaev, bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

 

Nakon panela, premijer Plenković održao je bilateralne susrete s irskim kolegom Leom Varadkarom, švicarskim predsjednikom Ueliem Maurerom i Denisom Zvizdićem.

 

– Ono što slijedi prema Briselu, prema Evropskoj uniji treba biti prije svega funkcionalnost, ravnopravnost i mogućnost da se ostvare reforme u gospodarskom i socijalnom smislu – i učine život svih građana BiH kvalitetnijim. To je cilj – kazao je premijer Andrej Plenković.

 

Plenković se u Davosu susreo i s Denisom Zvizdićem s kojim je razgovarao o položaju Hrvata u BiH.

 

– To je naš prvi susret nakon izbora u BiH, on i ja imamo dobar dijalog. Govorili smo o procesu formiranja vlasti, rješavanju pitanja izbornog zakona i podršci Hrvatske evropskim reformama u Bosni i Hercegovini – rekao je premijer.

 

Kratko je komentarisao i najnovije izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje su uslijedile nakon inicijative SDA o promjeni imena Srpske.

 

– Hrvatska je pozicija da prije svega želimo mir i stabilnost u regiji. Ne gledamo blagonaklono na ono što bi moglo dovesti do nestabilnosti i želimo visok stepen odgovornosti svih partnera. Bilo je sličnih izjava i ranije. Važno je da svako ispunjava ulogu skladnu postojećim ovlaštenjima. Politika je Hrvatske da poštuje teritoriju i integritet BiH – kaže Plenković.

 

vijesti.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *