Tači: Preševo, Medveđa i Bujanovac da pripadnu Kosovu

Region

Predsjednik Kosova Hašim Tači, govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno “kreativno rješenje”, koje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obje strane, kao i SAD, NATO i EU.

 

Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe “teritoriji Republike Kosovo”, ali da se, kako je naveo, ne ugroze “kosovski državni resursi poput Gazivoda, Sjeverne Mitrovice, Trepče ili druge imovine”.

 

“I naravno, na kraju ne može biti priznanja između dvije države bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije”, tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

 

On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savjet SAD.

 

“Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo,  funkcionisanju države interno i eksterno”, kaže Tači.

 

On je ocijenio da je, iz tog razloga, mjera koje su preduzele prištinske institucije bila “pravi korak u pravo vrijeme”, ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, “a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savjetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo”.

 

“Ja sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa”, rekao je Tači.

 

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga “u kojem nema uvjerenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN”.

 

“Bez ove dve stvari, ima smisla da nema dijaloga”, rekao je Tači.

 

Agencije

Tagged

1 thought on “Tači: Preševo, Medveđa i Bujanovac da pripadnu Kosovu

  1. Ma kome sta i kakvom kosovu da pripadne. Ako ti se ne svidja ti slobodno idi gde hoces. Kosovo ne postoji Postoji samo Kosovo i Metohija kao pokrajina u Republici Srbiji. Kome se ne svidja VOZZZZZ i to naravno u zatvor gde vam je zlocinci i mesto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *