PROTEST U BEOGRADU: Vojska i policija zakucala na vrata Vlade Srbije! (FOTO/VIDEO)

Region

– Mi smo ovde došli kako bi tražili da jedemo – riječi su kojima je završen protest vojnih i policijskih sindikata ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Pripadnici vojske i policije po drugi put u 15 dana izašli su na ulice jer ne uspijevaju da se dogovore sa svojim resornim ministarstvima.
A muče ih isti problemi – težak materijalni položaj njihovih pripadnika.

Protest ispred Vlade Srbije u Beogradu, koji je okupio nekoliko hiljada pripadnika vojske i policije, počeo je u minut do dvanaest intoniranjem himne “Bože pravde”.

Policijski sindikat Srbije odlučio je da organizuje protest, pošto im je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio da od jednokratne pomoći, koju im je u decembru prošle godine obećao premijer Aleksandar Vučić, neće biti ništa.

-Oni se brane od MMF, ja nigdje nisam pročitao u Ustavu da je MMF neka vlast u Srbiji. Kada ne znaju šta da kažu, kažu MMF. Onda gospodo nemojte više da predstavljate državu, mi ćemo uputiti dopis MMF, pa ćemo sa njima rješavati ta pitanja, rekao je predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

I ovoga puta članovi policijskog i vojnog sindikata, kako kažu njihovi predsjednici, bili su suočeni sa prietnjama i pritiscima da ne učestvuju na protestu.

– Vi nastavite da prijetite, nastavite sa pokušajima da nas sputate, mi ćemo nastaviti da se borimo, rekao je Mijailović.

Predsjednik vojnog sindikata Novica Antić u svom govoru je naglasio da su oficiri i podoficiri pretvoreni u vojnike.

-Došli smo da pokažemo narodu Srbije kako nas tretira Vlada Srbije. Pretvorili su vojnika u majstora. Ne ispušta trimer iz ruku po cijeli dan u kasarni, a civilna lica, oficire i podoficire su pretvorili u vojnike i tjeraju ih na stražu. Oblače im uniforme i angažuju u Kopnenoj zoni bezbjednosti, a za to ne dobijaju ni dinara, rekao je Antić, istakavši da ovaj sindikat nema kancelariju u nekom od državnih objekata, dok je NATO ima.

Antić je rekao da, iako premijer Aleksandar Vučić kaže da nema ćup, “mi znamo da novca ima”.

– Mi nismo tražili novac koji pripada građanima Srbije, već onaj koji iz državnog budžeta isisavaju ljudi kojima se to može. Dokaze za to smo dostavili nadležnom ministartvu, rekao je Antić i dodao da vojni sindikat preporučuje ministarstvu da se “dozove pameti” i da se započne razgovore sa sindikatima.

– Iznenađenja se spremaju, jer smo složni i uradićemo sve što je u skladu sa zakonom. Vojni penzioneri nemaju stanove, žive u šupama i nemaštini dok se birokratija bahati, naglasio je Antić.

Na protestu je rečeno da pripadnici policije i vojske nisu došli da bi “podržali plave, žute ili zelene jer su svi isti”, ali je rečeno i da je ovo politički skup jer su političari upropastili vojsku i huškali policajce “na njihove huligane”.

Tokom trajanja protesta, broj okupljenih se stalno povećavao. Sindikalci vojske i policije nosili su transparente sa natpisima “Samo sloga Srbina spasava”, “Uvek uz narod” i “No pasaran”.

– Mi smo ovde došli kako bi tražili da jedemo, riječi su kojima je skup završen.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *