Prijatelju dao bubreg i pola jetre

Region

Nikola Subašić (25) je svom prijatelju Luki Vasiljeviću (24) dao bubreg i pola jetre.

 

Nikola živi kao podstanar u domu Vasiljevića. U vrijeme kada se Luka razbolio Nikola je radio u zemunskoj bolnici, gdje je Luka išao na dijalizu.

 

Luka ima urođeni nedostatak enzima alfa-lantitrispina, sa 23 godine mu je dijagnostikovana ciroza jetre, a otkazali su mu i bubrezi.

 

Od tada se njegov život sveo na dijalizu. Jedina nada za oporavak bila je transplatacija i bubrega i jetre, ali nažalost ni roditelji ni članovi porodice nisu mogli da budu donori.

 

Lukina majka Jelena Vasiljević kaže za “Kurir” da je Luka našao bolnicu u Turskoj u kojoj mogu da urade odmah duplu transpalataciju.

 

Nakon što je Ministarstvo zdravlja Srbije obezbijedilo novac za taj poduhvat otišli su u Tursku 1.jula prošle godine.

 

“Transplatacija je obavljena 20.jula, mađutim, ispostavilo se da je Nikolina jetra manja nego na snimcima i morali su da odsjeku čak 70 odsto. Odustali su od bubrega jer bi mu to ugrozilo život. Transplatacija bubrega je izvršena u novembru”, ispričala je za “Kurir” Jelena Vasiljević.

 

Skromni i hrabri Nikola kaže: “Vjerujem da naš slučaj može da motiviše druge da urade isto. U pitanju je bio život mog druga i za mene nije bilo druge opcije.”

 

mondo.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *