Plenković: Mektićeve tvrdnje su kreativna manipulacija

Region

Premijer Andrej Plenković u potpunosti je odbacio tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju,ocenivši da je reč o “vrlo kreativnoj manipulaciji”.

 

“Upoznao sam se s tom viješću i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je dala saopštenje i otklonila takve insinuacije”, rekao je Plenković u Neumu.

 

Premijer je rekao da je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi sarađuje s partnerima.

 

Smatramo, kazao je, da je BiH partner Hrvatske u toj borbi.

 

“Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem”, rekao je i dodao da, kako je rekao, koliko zna SOA je tražila od agencije u BiH da se izjasni o navodima radi dobijanja šire slike.

 

“A što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens, oni su tu da u skladu s Bečkom konvencijom rade svoj posao”, zaključio je Plenković.

 

Mektić je, naime, ranije optužio hrvatske obavještajce za tajnu operaciju kako bi se opravdale tvrdnje Kolinde Grabar Kitarović.

 

Mektić tvrdi da su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio da pokažu da u BiH deluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja bezbjednosti cijele regije.

 

Mektić je kao osobe direktno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Ðakovića, koji, inače, slovi kao osoba bliska predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *