Kitarović: Posjeta Putina odložena za narednu godinu

Region

Ruski predsjednik Vladimir Putin doći će u Hrvatsku sljedeće godine, bez obzira ko će tada biti na Pantovčaku, izjavila je danas predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dodala da su odnosi sa Rusijom za Zagreb bitni, ali da je njoj bitno i da zvanična Moskva podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH.

 

Rekla je i da datum posete francuskog predsjednika Emanuela Makrona, za sada, nije poznat, iako je bila najavljena mogućnost da će Zagreb posjetiti ove godine.

 

Kitarović, kojoj je ovo peta godina mandata, je to rekla na konferenciji za novnare posvećenoj hrvatskoj spoljnoj politici.

 

Ona je kazala da je bilo u planu održavanje velikog poslovnog foruma Hrvatske i Rusije u julu ove godine, ali je onda sve odloženo za narednu godinu, nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

 

Grabar-Kitarović kaže da bi se dolazak visokog gosta iz Rusije mogao stavljati u predizborni kontekst, što se svakako željelo izbjeći.

 

“Što se tiče odnosa s Rusijom oni su bitni za Hrvatsku”, rekla je ona istakavši da je Rusija bitna i kao trgovinski partner i kao sagovornik o stanju na jugoistoku Evrope.

 

“Meni je bitno da Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, što je predsjednik Putin više puta potvrdio”, kazala je.

 

Govoreći o Brexitu, Kitarović smatra da je izlazak Velike Britanije iz EU ”gotova stvar”, ali da će se saradnja Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva uspješno nastaviti i dalje.

 

“Brexit se neće mnogo odraziti na naše građane”, tvrdi predsjednica uz obrazloženje da je čekala do poslednjeg trenutka da raspiše eropske izbora da bi, kako je rekla, bilo jasno hoće li ubuduće Hrvatska imati 11 ili 12 zastupnika u Evropskom parlamentu.

 

Ona je ponovila da su tvrdnje o hiljadama ekstremista u BiH potvrđene u međunarodnim krugovima i da nema namjeru da dalje podstiče te izjave.

 

Upitana postoji li razlika u pogledu na spoljnu politiku zemlje između premijera Andreja Plenkovića i nje, Grabar-Kitarović je odgovorila da nema nikakvog razmimoilaženja, a da je premijer više okrenut evropskim temama.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *