Srbija razmatra vraćanje obaveznog služenja vojske

Region

U Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane razmatra se eventualno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, rekao je portparol Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

On je pojasnio da pojedine ankete pokazuju da se 70 odsto ispitanih zalaže za povratak obaveznog služenja vojnog roka i da se u Vojsci i Ministarstvu odbrane razmatra ta opcija.

“Na nivou Ministarstva odbrane i Vojske Srbije formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za Vojsku. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka”, rekao je Krivokapić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da će, ukoliko to bude predloženo kao jedna od mjera, ona biti upućena Vladi Srbije, pa dalje Skupštini.

Krivokapić je istakao da u Srbiji postoji dobrovoljno služenje vojnog roka, a da je od decembra ove godine omogućen novi koncept, prema kome dobrovoljno služenje vojske traje šest mjeseci, radi povećanja operativnih mogućnosti Vojske Srbije.

Govoreći o zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i MUP-a u okviru migrantske krize, Krivokapić je naveo da je u posljednje dvije sedmice uhapšeno 25 krijumčara ilegalnih migranata, a od jula do danas otkriveno više od 18.000 ilegalnih pokušaja prelazaka granice Srbije.

“Uhvatili smo 119 krijumčara. Najviše ih je iz Srbije, njih 90, ostali su iz Bugarske, Pakistana, Avganistana i Holandija. Oni su pokušali da prevezu 1.200 migranata pretpostavljamo na sjever zemlje”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da vojska i policija danonoćno obezbjeđuju 670 kilometara granice od ilegalnih prelazaka i radi sprečavanja krijumčarenja.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *