Slovenija zove hrvatskog ambasadora na razgovor

Region

Ne stišava se špijunska afera u koju je uključena Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske, nakon što su slovenački mediji objavili da je hrvatska vlada pokušala da spriječi objavljivanje priča o djelovanju SOA u Sloveniji.

 

Nakon objava portala “24ur.com” oglasile su se i hrvatska Vlada i SOA, koje su odbacile sve navode slovenačkog portala.

 

“Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije”, rekli su iz Vlade Hrvatske za “Dnevnik.hr”.

 

Iz SOA-e su saopštili da su objave “24ur.com” netačne i da predstavljaju nastavak “medijske kampanje u BiH”.

 

“Objave 24ur su netočne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i RH lažnim optužbama o novačenju salafista za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e”, rekli su iz Agencije za “Media Servis”.

 

Hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Slovenije

 

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sednicu slovenačkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog djelovanja hrvatske SOA u Sloveniji.

 

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko ministarstvo inostranih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

 

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

 

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenačkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, što je Šarec uvažio, prenijela je Hina.

 

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa “špijunskom aferom” na razgovor u slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu povučena slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

 

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer “zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izvještavanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe”, te da je riječ o “ozbiljnim navodima” koji zahtijevaju “odgovarajuća pojašnjenja”. Takvi su pritisci na medije “nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije”, navode u kabinetu Šareca.

 

Pomenuta televizijska stanica je u ponedjeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik za Hrvatsku, pokušao da spriječi objavljivanje njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi da prizna.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *