Lavrov: Priština da realizuje svoje obaveze

Region

Rusija poziva Vašington i Brisel da utiču na Prištinu da prihvati odgovornost i realizuje svoje obaveze u skladu sa odlukama Savjeta bezbjednosti UN, u čiju pripremu su bile uključene sve zemlje Zapada, uključujući SAD i Evropu, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

 

“Takođe, pozivamo Vašington i Brisel da natjeraju kosovske Albance da obustave provokativnu i konfrontacionu politiku”, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Moskvi.

 

Lavrov je ocijenio da predstavnici EU, uprkos tome što rade kao posrednici u pregovorima Beograda i Prištine, ne izlaze na kraj sa svojom funkcijom, prenose mediji.

 

On je istakao da dokument koji je potpisan još aprila 2013. godine, u kojem se Priština obavezala da će formirati zajednicu srpskih opština, kosovske vlasti sabotiraju, a EU ništa po tom pitanju ne može da učini.

 

Kako je ukazao Lavrov, i odluka kosovskih vlasti da formiraju oružane snage u potpunosti je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i sve se to dešava uz pasivan stav EU, dok se iz NATO-a mogu čuti odobravajuće ocjene tog “nelegitimnog koraka Prištine”.

 

Šef ruske diplomatije rekao je i da Rusija i Srbija ostaju privržene nastavku realizacije svih kompleksa bilateralnih odnosa na osnovu deklaracije o strateškom partnerstvu koju su predsjednici dvije zemlje potpisali 2013. godine, a da je trgovinska razmjena dvije zemlje do sada iznosila oko dvije milijarde dolara.

 

Lavrov je dodao i da je tokom sastanka riječi bilo i o izgradnji gasovoda “Turski tok”, odnosno o perspektivama njegovog nastavka do Srbije.

 

Govoreći o spoljnoj politici Beograda, Lavrov je istakao da poštuje odluku srpskih vlasti da Srbija ostane vojno neutralna država, što doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, ali i cijeni to što Beograd razvija saradnju sa Organizacijom za kolektivnu bezbjednost.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *