Njemačka protiv prekrajanja granica na Kosovu

Politika Region

U ponedjeljak se u Berlinu održava sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana. Poslanik u Bundestagu i izvjestilac za zapadni Balkan Peter Bajer gaji oprezni optimizam u pogledu mogućeg rezultata.

 

Na pitanje šta očekuje od sastanka na vrhu zemalja Zapadnog Balkana u ponedjeljak, Peter Bajer je za Dojče vele odgovorio da se nada odgovornom i konstruktivnom ponašanju i konstruisanju izvornog sadržaja, kao i okvirnog dijaloga Srbije i Kosova.

 

– Ovdje se ne radi o nekim konkretnim planovima sa postavljenim uslovima, nego o informativnoj i otvorenoj razmjeni stavova oko regionalnih tema. Osim toga možemo da se nadamo da će Srbija i Kosovo ovaj susret da iskoriste konstruktivno i da će da razgovaraju o procesu normalizacije. Jer ako i dalje ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obje zemlje da budu stavljene ad akta – objasnio je Bajer i dodao da je približavanje poželjno i da se tome nada.

 

On je istakao da se to se tiče svih zemalja Zapadnog Balkana i na kraju i cijele Evrope. On je istakao da se mora reći da se o predloženoj razmjeni teritorija više toliko ne govori.

 

– No ja mislim da tu ne smijemo da se opustimo. Jer pomeranje granica po etničkim principima bi moglo da uzrokuje lančanu reakciju. Zbog toga ovaj prijedlog, bez obzira sa koje strane dolazi, mora da se odbaci, i to tako da u to nema nikakve sumnje. Jer u najgorem slučaju može da dođe i do rasplamsavanja i oružanog sukoba – istakao je Bajer.

 

Na pitanje postoji li uopšte volja da se skoro riješi sadašnja pat situacija, Bajer je naglasio da na to mogu najbolje da odgovore učesnici procesa.

 

– Moji razgovori u regionu su bili konstruktivni. Ali ono što se tu vidjelo je činjenica da je trenutno povjerenje u Evropsku uniju, koja bi svojim autoritetom mogla da se uključi u raspravu, smanjeno. To je međutim drugačije kada je riječ o Njemačkoj i njenim mogućim impulsima za sadržajna i održiva rješenja. Kada sagledamo tu činjenicu onda možemo da zaključimo da bi konferencija u ponedjeljak u Berlinu mogla u velikoj mjeri da doprinese tom procesu – kazao je Bajer.

 

(Dojče vele)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *