Dačić nezadovoljan ishodom sastanka u Berlinu

Region

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je kako format razgovora zapadnobalkanske šestorke u Berlinu nije bio adekvatan, jer zapadni Balkan nema šta da priča o odnosima Beograda i Prištine.

 

– Ovo je bila priprema da se izvrši totalni pritisak na Srbiju. Svi učesnici sastanka vrše pritisak. Jedina zemlja, BiH, koja nije priznala Kosovo je predstavljena od tehničkog lica i predstavlja mišljenje Bošnjaka – rekao je Dačić.

 

On je ocijenio da sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji.

 

– Priznati Kosovo je nemoguća misija – naglasio je Dačić.

 

On je rekao i kako je sastanak, koji su incirali njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanule Makron, bio pokušaj da se otkoči dijalog Beograda i Prištine, te da su sastanak zakazali sa dobrim namjerama, ali da Priština to ne shvata.

 

On je ocijenio da Priština sigurno ima neku podršku da bude tako tvrdoglava i da čeka da prođe mandat Evropske komisije.

 

– Priština pravi probleme. Priština hoće da ubije dijalog, njima treba priznanje. Može sastanaka da bude koliko hoćete, ako nešto nije u interesu Srbije, Srbija to nikad neće prihvatiti. Od njihovog spiska želja nema ništa – poručio je Dačić.

 

On je rekao za RTS da EU sa Beogradom nema probleme, ali da je pozicija Srbije ista – dok se ne ukinu takse, nema dijaloga.

 

– Oni ne pričaju o dijalogu, dijalog je za njih da mi priznamo Kosovo. Naša pozicija je nepromenjiva – priznati Kosovo je nemoguća misija – naglasio je Dačić.

 

On je naveo da su bile glamurozne najave u vezi sa sastankom u Berlinu, prije svega, jer ljudi nisu informisani šta je bila namjera.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *