Nova faza granične saradnje EU i Zapadnog Balkana

Region

Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu u saradnji sa albanskim vlastima pokrenula je prvu zajedničku operaciju na teritoriji susjedne zemlje koja nije članica EU.

 

Ova operacija označava novu fazu za graničnu saradnju između EU i njenih partnera na Zapadnom Balkanu, ali i istorijski korak u približavanju EU i Zapadnog Balkana, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

 

Od 22. maja timovi Agencije za graničnu i oblasku stražu biće raspoređeni zajedno sa albanskim graničarima na granici između Grčke i Albanije kako bi ojačali upravljanje granicama i povećali sigurnost na spoljnim granicama EU, a uz punu saglasnost svih zainteresovnih zemalja.

 

“Sa prvim raspoređivanjem evropskih timova granične i obalne straže izvan EU, otvaramo potpuno novo poglavlje u naša saradnja u oblasti migracija i upravljanja granicom sa Albanijom i sa celim regionom Zapadnog Balkana”, poručio je komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanostvo Dimitris Avramopulos.

 

Avramopulos ocjenjuje da je u pitanju “istorijski korak” približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i to kroz zajednički rad na zajedničkim izazovima kao što je kao što je bolje upravljanje migracijama i zaštita zajedničkih granica.

 

U pograničnom području Albanije kao podrška graničnim kontrolama i borbi protiv prekograničnog kriminla biće raspoređeno 50 pripadnika Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu i 16 patrolnih vozila iz 12 EU zemalja, navode u Evropskoj komisji.

 

U Briselu naglašavaju da će jačanje saradnje između prioritetnih trećih zemlja i Agencije doprinijeti boljem upravljanju neregularnim migracijama, većoj bezbednost spoljnih granica EU i ojačati mogućnost reagovanja Agencije u neposrednom susjedstvu EU, a time i približiti susjede i EU.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *