Brnabić borbu protiv sive ekonomije označila kao jedan od prioriteta

Region

Vlada Srbije u kontinuitetu i sistemski se bori protiv sive ekonomije i to će ostati jedan od prioriteta, izjavila je danas premijer Srbije Ana Brnabić.

 

Brnabićeva je na četvrtoj godišnjoj konferenciji Vlade i Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj /NALED/ pod nazivom “Izlaz iz sive ekonomije” rekla da u toj borbi “apsolutno neće biti kompromisa”.

 

Ona je navela da se borba protiv sive ekonomije zasniva na pet stubova, među kojima su stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i efikasan rad inspekcija i Poreske uprave.

 

Prema njenim riječima, tu spadaju i podizanje svijesti građana o neophodnosti borbe protiv sive ekonomije, kao i stimulisanje bezgotovinskog plaćanja.

 

Brnabićeva je naglasila da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena smanjenju poreza i doprinosa na zarede, koji su, prema anketama, jedan od glavnih uzročnika rada na crno.

 

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov istakao je da su za privredu prioritetne mjere koje će podstaći legalno poslovanje i smanjiti troškove i birokratiju.

 

“Čak 79 odsto privrednika istaklo je u istraživanju NALEDA-a da su visoki porezi i doprinosi na zarade ključni uzrok sive ekonomije i zato je smanjenje poreskog opterećenja jedna od najvažnijih mera”, rekao je on.

 

Ambasador Njemačka u Beogradu Tomas Šilb rekao je da NJemačka podržava Vladu Srbije u borbi protiv sive ekonomije i da će s tom podrškom nastaviti i ubuduće.

 

“Što se efikasnije borite protiv sive ekonomije, vladavina prava će biti jača”, rekao je Šibl, ukazavši da je to značajno i zbog evropskog puta Srbije.

 

Novi nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije za naredne dvije godine predviđa smanjenje obima poslova u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi u legalne tokove.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *