Vulin: Tačijeva izjava test za autoritet EU

Region

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da izjava predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da neće dozvoliti formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) predstavlja “ubistvo dijaloga” Beograda i Prištine, i najbolji test za autoritet EU.

 

Vulin je naglasio da ukoliko ta Tačijeva izjava prođe bez sankcija, to će značiti da EU napušta Balkan i u diplomatskom i bezbjednosnom smislu.

 

– Ovom rečenicom on je želio da kaže da Briselski sporazum i sve o čemu smo do sada razgovarali i pregovarali – ne važi, a to znači da nema dogovora, sporazuma, i to je loša vijest za EU – rekao je Vulin za televiziju Pink.

 

Prema njegovim riječima, ako Tači neće da sprovede Briselski sporazum i formira ZSO, i Albanci i EU treba dobro da razmisle da li će za Beograd u budućnosti važiti bilo koji papir.

 

– Ako Tači kaže za najvažniji spoljnopolitički uspeh EU, kako ga oni tretiraju, Briselski sporazum, da ga `baš briga`, i EU, koja je garant toga, isto kaže `baš me briga`, onda idite sa Balkana, nemamo više o čemu da razgovaramo, ako niste u stanju da držite riječ – rekao je Vulin.

 

Govoreći o nedavnom upadu specijalne jedinice kosovske policije – ROSU na sjever Kosova, Vulin je rekao da Kfor nije obavijestio Beograd o toj akciji.

 

– Prvo su rekli da ne znaju ništa o tome, da to nije u njihovoj nadležnosti, da je to policijska akcija, a onda kažu da su obavijestili Beograd o tome. Kako ste nas obavijestili o nečemu o čemu ne znate ništa? Igranje sa tako važnom institucijom kao što je Kfor, neodgovorno je – dodao je Vulin.

 

On je naglasio da Srbija poštuje Kfor i da želi da njihove snage ostanu u što većem broju na Kosmetu jer su, zahvaljući njima, Srbi ostali da žive na Kosovu i Metohiji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *