Kitarović: Bezbjednosna situacija u Hrvatskoj stabilna

Region

Hrvatska nema razloga za brigu, ali uvijek ima razloga za oprez, poručila je danas predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović komentarišući izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), ističući da je Hrvatska bezbjedna zemlja te da je potreban neprestan kontakt sa zemljama u regiji.

 

U izvještaju o radu u prošloj godini SOA je objavila kako je bezbjednosna situacija u Hrvatskoj stabilna te da trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njene značajnije destabilizacije, prenosi Hina.

 

– Vjerujem institucijama i agencijama koje se bave zaštitom hrvatske teritorije. Država nema razloga za brigu, ali ima razloga za oprez, uvijek – izjavila je predsjednica novinarima na konferenciji Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo”.

 

Novinare je zanimalo i smatra li da susjedna Bosna i Hercegovina stvara probleme Hrvatskoj u vezi s migrantima.

 

– Ja bih voljela vjerovati da ne, ali očito je da problema ima i zato sam rekla da moramo biti u neprestanom kontaktu sa susjednim državama, razgovarati s njima i rješavati sve – ne samo na nivou SOA, nego i politički – zaključila je predsjednica.

 

Naglasila je da je Hrvatska sigurna zemlja koja treba sarađivati sa susjednim zemljama kada je riječ o razmjeni podataka o potencijalnim opasnostima, o kretanjima ljudi posebno kada je riječ o povratnicima iz tzv. Islamske države, iz sirijskog i iračkog rata.

 

Grabar-Kitarović komentirala je i navode iz SOA-inog izvještaja o djelovanju nekih država koje “Hrvatsku žele etiketirati svakojakim imenima i na taj način kreirati naš imidž u svijetu”.

 

Istkala kako se Hrvatska mora da potrudi i odgovari na te namjere te imati kontraargumente koji će ići u pozitivnom smislu, predstavljajući Hrvatsku kao modernu evropsku državu po mjeri čovjeka.

 

(Klix)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *