Četiri bolnice u Prištini ilegalno trgovale ljudskim organima

Region

Zbog sumnje da se ilegalno bave trgovinom ljudskih organa, inspekcija je privremeno zatvorila četiri prištinske bolnice.

 

Zbog sumnje da se ilegalno bave trgovinom ljudskih organa, inspekcija je privremeno zatvorila četiri prištinske bolnice, protiv 17 zdravstvenih radnika i osoblja su podnete krivične prijave i svi ti predmeti su još uvijek u istražnom postupku, pišu Novosti.

 

Nora Krasnići, vršilac dužnosti glavnog inspektora zdravstva u kosovskom Ministarstvu zdravlja, izjavila je da je tokom inspekcije u tim privatnim bolnicama utvrđeno da su se bavile nezakonitim aktivnostima, a smrznute ljudske ćelije su prenesene na Odeljenje ginekologije kosovskog univerzitetskog kliničkog centra da bi bile sačuvane.

 

Zdravstvena inspekcija, zajedno sa Kosovskom policijom, sprovela je inspekcije u nekim privatnim bolnicama koje imaju dozvolu za pružanje usluga u oblasti medicinske oplodnje.

 

Svrha inspekcija bila je kontrola sprovođenja Zakona o reproduktivnom zdravlju.

 

Tom prilikom su, piše prištinska Gazeta ekspres, utvrđene neke povrede Zakona o reproduktivnom zdravlju, prema kojima je Zdravstvena inspekcija izrekla mjeru privremene obustave aktivnosti u ovim institucijama.

 

U međuvremenu, Kosovska policija je primijenila određene mjere prema zdravstvenim radnicima u tim bolnicama u skladu sa zakonskim odredbama policije.

 

Baki Keljani, portparol Kosovske policije, izjavio je da je Odjeljenje za trgovinu ljudskim organima tokom inspekcije u pomenutim bolnicama utvrdilo niz kriminalnih radnji, nezakonitu transplataciju i trgovinu ljudskim organima i ćelijama.

 

Zbog toga je, dodao je, 17 osoba uhapšeno, među kojima osim građana s Kosova, ima i pripadnika drugih nacionalnosti.

 

“Slučaj se odnosi na privatne klinike za koje se sumnja da su počinile krivična djela nezakonite transplantacije i trgovine ljudskim organima i ćelijama, saizvršilaštvo i neodgovorno liječenje. U tim slučajevima sumnja se na ukupno 17 osoba. Ovi slučajevi su procesuirani u saradnji sa Zdravstvenim inspektoratom u okviru Ministarstva zdravlja, a odlukom inspektora IVF odjeljenja te bolnice su zatvorena. Protiv osumnjičenih je podnesena krivična prijava i istraga je u toku”, rekao je Keljani.

 

U međuvremenu, advokat jedne od ovih privatnih bolnica Besnik Beriša tvrdi da nema dokaza da postoji zloupotreba ćelija ili embriona.

 

On tvrdi takođe da su sve što su vidjeli u evidenciji Inspektorata zdravstva bili neki tehnički nedostaci u vezi sa vođenjem evidencije, preliminarnih izjava ili potpisa.

 

Međutim, predmeti su pod istragom.

 

(Sputnjik)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *