Mesić pozvao NATO i SAD da pomognu BiH

Region

Centralnoj manifestaciji u Prištini u povodu 20. godišnjice dolaska NATO-a na Kosovo, prisustvovao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. On je tokom obraćanja govorio o budućnosti Kosova ali i regije.

 

“Posebno želim ovom prilikom naglasiti ulogu međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenih Američkih država i NATO saveza, koji su u mnogome spriječili najkrvaviji mogući scenario na Kosovu. To posebno naglašavam, jer potreba za djelovanjem međunarodne zajednice u regiji još uvijek postoji. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu. U susjedstvu Kosova imamo pozitivan primjer Sjeverne Makedonije, koja je uspjela pod vođstvom Zorana Zaeva, premijera te države i uz snažnu podršku međunarodne zajednice napraviti istorijski iskorak u stabilizovanju te zemlje i njenom pristupanju NATO savezu, koji se očekuje u decembru ove godine. Pri tome su veoma značajnu ulogu odigrali i Albanci, koji žive u Sjevernoj Makedoniji i time pokazali da su državotvorni faktor u toj zemlji”, kazao je Mesić.

 

Rekao je da, nažalost, u Bosni i Hercegovini nema tako jakih i odlučnih lidera koji su spremni raditi za dobrobit svih građana kao što je slučaj u Sjevernoj Makedoniji.

 

Prema njegovom mišljenju, izostaje i snažna podrška međunarodne zajednice.

 

“Zbog toga sa ovog mjesta pozivam međunarodnu zajednicu i vodeće države međunarodne zajednice da pomognu Bosni i Hercegovini, jer put Kosova i država regije je u EU integracijama”, dodao je on, prenosi “Avaz”.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *