Zbog manjka radnika ugrožena sezona u Hrvatskoj

Region

Sezona na Jadranu je u punom zamahu, a hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage.

 

Za to je kriva vlada jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

 

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatska udruga turizma (HUT) koja je s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) poslala zahtjev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma.

 

“Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična pa je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH”, upozoravaju poslodavci.

 

Ugrožena sezona

 

Poslodavci dodaju kako nedjeljama apeluju da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili.

 

“To je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna ulaganja iz budžeta, nego samo dobru volju administracije da razume potrebe privrede”, stoji u saopštenju, kako prenosi portal Index.hr.

 

“Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema ko da radi bez obzira što su radnici iz inostranstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane, jasno je kako sistem zapošljavanja stranaca i administrativno sprovođenje korišćenja kvota nisu efikasni, a za obradu zahtjeva čeka se više nedjelja.

 

Najveći gubitnik turizam

 

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes pa se sada nalaze u makazama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele da rade u turizmu.

 

“Najveći gubitnik u ovom slučaju je država jer turizam čini 20 odsto BDP-a i hrvatska ekonomija zavisi od turističke sezone. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time budžet gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata”, stoji u apelu poslodavaca.

 

Brojni zahtjevi MUP-u za povećanje kvota

 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su za Index.hr potvrdili da stalno primaju zahtjeve za povećanjem kvota jer je najveći broj iskorišćenih kvota iz sektora građevine kao i turizma i ugostiteljstva.

 

“U sektoru turizma i ugostiteljstva od 15.611 kvota na današnji dan je veći broj zahtjeva u postupku (3.259) od preostalih kvota (2.297). Prema tome, u zadnje vreme primamo povećan broj upita stranaka kojima traže povećanje godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019, a u skladu sa članom 74 Zakona o strancima. Predlog izmene i dopune Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u nadležnosti je Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dok Odluku o izmeni i dopuni godišnje kvote donosi Vlada Republike Hrvatske”, odgovorili su u MUP-u za Index.

 

MUP ih je uputio na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje je ovlašćeno za izradu predloga godišnje kvote, a oni su odgovorili da prate stanje na tržištu rada.

 

index.hr

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *