Srbija: Agencija protiv korupcije “tužila” 186 funkcionera

Region

Agencija za borbu protiv korupcije je tokom prošle godine obavila proveru izveštaja o imovini i prihodima za 318 funkcionera i zbog kršenja zakona pokrenula je 186 postupaka, a podnela je i 16 krivičnih prijava.

 

Postupak je pokrenut protiv jednog ministra, 36 poslanika, jednog savetnika predsednika Republike, 76 sudija, osam tužilaca i njihovih zamenika, osam pomoćnika ministara, naveo je danas zamenik direktora Agencije Dejan Damjanov na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 

On je dodao i da su postupci pokrenuti i protiv 19 direktora i zamenika direktora republičkih preduzeća i ustanova, kao i protiv jednog rektora univerziteta, dok je na lokalnom nivou to učinjeno protiv 116 funkcionera, među kojima su i četiri gradonačelnika.

 

Damjanov je istakao i da je Agencija podnela tužilaštvima 13 izveštaja zbog sumnje da su pojedini funkcioneri počinili neko drugo krivično delo, kao i 11 zbog sumnje u umešanost u korupciju.

 

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je 124 mere funkcionerima zbog kumulacije funkcija, kao i 113 mera zbog sukoba interesa.

 

U kontroli političkih partija doneta su 33 rešenja da im se, zbog toga što se ne ponašaju u skladu sa zakonom, uskraćuju sredstva koja dobijaju iz budžeta, rekao je Damjanov.

 

Izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije resorni odbor je usvojio.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *