Đorđević: Srbija dobija sistem “buk” i dodatne “migove 29”

Region

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je da će Bjelorusija Srbiji pokloniti raketne sisteme Protivvazduhoplovne odbrane tipa “buk” i avione “mig 29″, s tim što će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju.

Đorđević je naveo da bi ta dva diviziona sistema Srbiji trebalo da budu isporučena naredne godine i naglasio da je taj važan aranžman za Srbiju dogovoren prilikom razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka u Minsku.

“Time će, uz rusku donaciju `migova 29` po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti znatno unaprijeđen i modernizovan”, rekao je Đorđević za “Politiku”.

On je istakao da veliki prostor za saradnju Bjelorusije i Srbije postoji i kada je riječ o remontima i modernizaciji raznih sistema naoružanja ruskog porijekla.

“Sa druge strane, oni su zainteresovani za raketna goriva i još neke proizvode naše namenske industrije. Pokazana je i inicijativa za osnivanje zajedničkih srpsko-bjeloruskih firmi iz oblasti odbrambene industrije, radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim, kao što su Rusija i države EU”, naveo je Đorđević.

On je dodao da će detalji vojne saradnje Srbije i Bjelorusije biti dogovarani od maja, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tijela za saradnju u oblasti odbrane.

Kada je riječ o ruskoj donaciji vojne tehnike, Đorđević očekuje da će šest “migova 29″ uskoro biti na aerodromu u Batajnici.

“Svi ugovori su potpisani, očekujem da će avioni u Vazduhoplovnom remontnom zavodu `Moma Stanojlović` biti u martu, najkasnije u aprilu,” rekao je Đorđević.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *