Ivanović: Situacija na sjeveru Kosmeta sve više kao humanitarna kriza

Region

Situacija u zdravstvu na sjeveru Kosova i Metohije zbog prištinske takse na proizvode iz centralne Srbije poprima obrise humanitarne krize, upozorio je danas direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

 

Ivanović je naveo da je situacija u zdravstvenom centru zabrinjavajuća, s obzirom da pacijenti mogu adekvatno da se zbrinu, ali da nema pojedinih rastvora, anestetika i antibiotika.

 

– Čine se napori sa nadležnim ustanovama, ministarstvom, Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Republičkim fondom da se snabdjevanje normalizuje, što je u ovim uslovima teško – izjavio je Ivanović za Radio-televiziju Srbije.

 

On je izrazio očekivanje da će se stanje poboljšati u narednim danima i da će moći da rade na uobičajeni način.

 

Ivanović je istakao da takse otežavaju život i onemogućavaju liječenje bolesnika.

 

– Alternativu u snabdevanju ne onemogućava samo Priština i kosovska policija, već i Kfor i Euleks koji učestvuju u konfiskovanju naših kamiona sa hranom i lekovima i izlaze iz okvira svoje misije, što produbljuje problem – dodao je Ivanović.

 

Ivanović je rekao da su zdravstvene ustanove južno od Ibra u još težem položaju.

 

– Oni su u okruženju i Albanaca, mi smo u okruženju kosovske policije, često Kfora i Euleksa. Primamo pacijente iz južnih delova, uspevamo da im ukažemo zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou – dodao je Ivanović.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *