Vulin: Svoju istoriju pišemo sami

Region

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da niko ne treba ni da pomisli da će srpskom narodu moći da piše istoriju i da će Srbi pristajati da im tuđa laž postane istina, a da im stvarnost postane zlo koje drugi prepoznaju u sebi.

 

– Kada od nas veliki i moćni traže da priznajemo genocide koje nismo počinili, da pišemo istoriju kako oni misle da treba da je pišemo ili traže da čestito i časno ime svog naroda bacimo na teren dnevne politike, da se zaboravimo i samoponištimo, onda znamo koliko je vrijedno i veliko što smo izabrali da sami odlučujemo o sebi, da svoju istoriju pišemo sami i da o njoj govorimo onako kako je bilo – rekao je Vulin kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

 

Iz Ministarstva odbrane Srbije saopšteno je da je Vulin u obraćanju oficirima, koji su završili Komandno-štabno usavršavanje Škole nacionalne odbrane, podsjetio da je Srbija obilježila 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata i 20 godina od završetka NATO agresije, i naučila mnogo iz istorije.

 

– Naučili smo u ratovima koje nismo tražili i nismo vodili svojom voljom, koje nismo izazvali – da smo ih dobijali i u njima pobjeđivali zato što su narod i vojska bili jedno i zato što su vrijednosti za koje smo se borili bile vrijednosti svakog čovjeka, koje svako može da prihvati i da razumije – rekao je Vulin.

 

On je poručio da su Srbi naučili posebno nakon građanskih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, da tamo gdje nema srpske vojske, ni srpske države, za Srbe nema ni pravde, ni saosjećanja, ni pažnje.

 

– Naučili smo i da samo snažna srpska država i snažna vojska, koja je u stanju da odgovori na svaki izazov, jesu dovoljan garant da ćemo trajati i živjeti tamo gdje smo se rodili. Ne tamo gdje nas je neko doveo, poslao, ni tamo gdje bi neko mogao o nama da govori kao o agresoru, već tamo gdje smo se rodili. Bez obzira da li se tamo protežu granice države Srbije, srpski narod ima pravo da očekuje pažnju i zaštitu svoje države i svoje vojske – naglasio je Vulin.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *