Kitarović priznala da je policija nasilna prema migrantima

Region

Tema svjetski medija postala je izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar – Kitarović, koju su prenijeli da je rekla da hrvatska policija nasilno vraća migrante s granice i da je “potrebno malo nasilja kada sprovodite pushback”.

 

To je ona nedavno izjavila tokom boravka u Švajcarskoj za javnu televiziju SRF.

 

Kako Index.hr navodi, problem je u tome što je sprovođenje “pushbacka” protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

 

Ukratko, predsednica Hrvatske priznala je da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

 

“Sada o tome piše i Gardijan u članku pod naslovom ”Hrvatska policija koristi nasilje da bi proterala migrante, kaže predsjednica” u kojem se ističe da je poznata međunarodna organizacija Human Rights Watch zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu”, prenosi Index.hr.

 

“Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda protjeruje u BiH”, navodi Gardijan i dodaje kako je Kolindino priznanje “prva službena potvrda nakon mjeseci službenog poricanja”.

 

O izjavama Grabar Kitarović piše i Dojče Vele, koji ističe da je “Hrvatska sistematski poricala da ilegalno deportuje izbjeglice u susjednu Bosnu i Hercegovinu”, ali da je “hrvatska predsjednica priznala da granična policija silom tjera migrante preko granice”, prenosi Index.hr

 

Dojče vele piše da je Hrvatska članica EU od 2013, da želi ući u Šengensku zonu i da je “postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne učiniti da bi to postigle”.

 

Hrvatska predsednica je, smatra Dojče vele, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilni pushback migranata u BiH.

 

Dojče vele citira Jelenu Seras iz Amnesti Internešnel koja ističe da je “priznanje hrvatske predsednice šokantno”, kao i da je skandalozno što je Kolinda pokušala politiku pushbacka predstaviti kao legalnu.

 

Vijest o izjavi Kitarovićeve u kojoj je priznala da hrvatska policija krši zakone i silom protjeruje migrante, prenijeli su i brojni drugi svjetski portali, poput MSN-a, US Breaking Newsa.

 

Hrvatska predsjednica je to izjavila za SRF prije sedam dana i od tada nije bilo nikakvog demantija iz Ureda predsednice, niti se oglasio MUP u vezi tih izjava, navodi Index.hr.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *