Plenković zbog afera smijenio pet ministara

Region

Hrvatski premijer Andrej Plenković smijenio je troje ministara, a nedavno su još dvojica dala ostavku.

 

Smijenjen je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je prijavio u imovinskoj kartici kuću od 1600 kvadrata kao da ima 160. Smijenjena je i ministarka regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, nakon brojnih afera iz njenog resora, kada je dijelila evropske pare prijatelju koji joj je dao na korišćenje luksuzni Mercedes i Nada Murganić, ministarka za demografiju, porodicu i socijalnu politiku, nakon niza incidenata iz njenog sektora.

 

Nakon izbora šefice diplomatije Marije Pejčinović-Burić za glavnog sekretara Vijeća Evrope Plenković je za novog ministra spoljnih poslova predložio profesionalnog diplomatu Gordana Grlića Radmana, dosadašnjeg ambasadora u Nemačkoj.

 

Predloženi su i novi ministri, većinom nepoznati široj javnosti do sada, a o njima će se Hrvatski sabor izjasniti u petak. Plenković je predložio i za nove potpredsjednike vlade Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova i Zdravka Marića, ministra finansija.

 

Velika rekonstrukcija hrvatske vlade dolazi u trenutku kada je vladajući HDZ u velikoj krizi, a ankete pokazuju da ga je opozicioni SDP dostigao i pretekao. Drastično pada i popularnost premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, a smjenom dosadašnjih jakih ministara dobiće dodatnu opoziciju u stranci. Plenković se nada da će nova lica u vladi, prije svega oni koji do sada nisu bili u vrhu politike, skrenuti pažnju na druge teme, a da će odlazak ministara osumnjičenih na korupciju olakšati i njegov položaj u vladi, ali i Hrvatskoj.

 

Većina dosadašnjih ministara vraća se u parlament, a pitanje je hoće li ostati lojalni šefu vlade koji ih je dosta brutalno otjerao.

 

novosti.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *