Dačić: SAD želi mirno i trajno rješenje Kosova

Region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je poslije razgovora sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu da je pronalaženje mirnog i trajnog rješesenja za problem Kosova visoko na listi prioriteta spoljne politike Amerike.

 

– Imajući sve to u vidu, mi očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatan pritisak da se ukinu takse i stvorili uslovi za nastavak dijaloga – rekao je Dačić.

 

Šef srpske diplomatije, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju vjerskih sloboda u Vašingtonu, razgovarao je sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom, vršiocem dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonson.

 

– Tema svih razgovora je bila situacija u regionu, razgovori su bili izuzetno dobri. Još jednom se potvrdilo da se visoko ocjenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom. Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su budući koraci, a to znači da moraju da se ukinu takse da bi se nastavio dijalog – rekao je Dačić.

 

Svi razgovori, kako je ocijenio, bili su veoma korisni da bismo još jednom predstavili naše stavove da smo mi spremni za nastavak dijaloga, ali da ne prihvatamo jednostrane akte koji pokazuju da Priština ne želi bilo kakav kompromis.

 

Dačić je rekao i da je na Ministarskoj konferenciji o unapređenju vjerskih sloboda u Vašingtonu, na kojoj su govorili i potpredsjednik SAD Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo, ukazao na težak položaj Srpske pravoslavne crkve, srpskih vjernika na KiM, kao i na sve zločine prema hrišhcanskim vjernicima i objektima SPC na Kosovu i Metohiji.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *