Vulin: Bio bih srećan kada bi prestala ta neoustaška politika

Region

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas, povodom protivljenja predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović odluci Ustavnog suda o povratku ćirilice u Vukovar, da bi “bio srećan kada bi prestala ta neoustaška politika”.

 

– Ko god je htio da ukine ćirilicu, htio je da ukine i Srbe. Valjda će Evropa sad reagovati i da kaže da je to sramota – rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

 

Kitarovićeva je juče podržala gradonačelnika Vukovara iz redova HDZ Ivana Penavu koji se protivi odluci Ustavnog suda Hrvatske o vraćanju ćirilice u Vukovar, odnosno na ostvarivanje prava na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području tog grada.

 

Ona je poslije sastanka sa Penavom u Zagrebu, ocijenila da njegovo protivljenje ispunjavanju odluke Ustavnog suda, nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

 

Iz kabineta predsjednika Hrvatske saopšteno je da Kitarovićeva smatra izuzetno važnim podršku gradonačelniku Penavi i “Vukovarčanima koji već više od četvrt vijeka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija”.

 

Kitarovićeva je ocijenila da to izaziva osjećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među hrvatskim ratnim veteranima, “ali i pripadnicima srpske zajednice koja se stigmatizuje”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *