Vučić: Haradinajeva ostavka politički trik

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će SAD u septembru krenuti sa svojom inicijativom za Kosovo i Metohiju, ocijenivši da će to biti jedinstven stav koji neće biti lak za poziciju Srbije.

 

– Amerika će izaći sa jedinstvenim stavom i svako ko misli da je tu moguće graditi nekakve priče na dve ili tri struje u SAD, to možemo danas da govorimo, a od septembra, kada Amerika bude krenula sa svojim incijativama, koje očekujem, njihov stav biće potpuno jedinstven i svakako neće biti lagan za nas – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

 

On je naveo da mnogo više vjeruje američkom predsjedniku Donaldu Trampu, njegovim ljudima i američkom sekretaru za nacionalnu bezbjednost DŽonu Boltonu, nego mnogim ljudima u Stejt departmentu.

 

– Ne patim od toga da pričam o velikim razlikama, one će se približavati, ali se nadam da će ta struja odgovornosti imati nešto veći uticaju u budućnosti – rekao je Vučić.

 

Predsjednik Srbije je danas da je ostavka Ramuša Haradinaja politički trik kojim bi mogao da dobije još veću popularnost i upozorio da bi položaj Srba na Kosovu i Metohiji mogao da postane još teži.

 

– Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim može da dobije još veću popularnost, da pregazi svoje političke protivnike, što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosovu i Metohiji, u kojima on postaje junak koji se bori za cjelovito i jedinstveno Kosovo, a svi ostali nedostojni takvog velikog vođe – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

 

Vučić je istakao da Srbija na poziv Haradinaju na saslušanje zbog ratnih zločina mora da reaguje smireno, odmjereno, trezveno i bez euforije.

 

On je rekao da razumije očekivanja i potrebe Srba za zadovoljenjem pravde, jer su trpili stigmu krivca za ratne zločine i jedinih odgovornih za sve što se zbiva na prostoru bivše Jugoslavije, ali da razloga za radost nema, kada se sagledaju sve činjenice i posljedice tog čina.

 

– Razloga za radost i euforiju nema, sagledavamo sve činjenice i posljedice koje dolaze poslije tog čina, a posebno kako će se odnositi Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i Srbiji – rekao je Vučić.

 

On je ocijenio da će posljednjim događajima položaj Srba na Kosovu i Metohiji biti još teži nego danas, jer dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije mržnje prema srpskom narodu i državi, koju doživljavaju kao jedinog krivca za sve svoje nedaće i za ovo što se događa Haradinaju.

 

Vučić je poručio da će Srbija u tom smislu posvetiti još veću pažnju opstanku srpskom narodu i da “Kosovu i Metohiji može da računa na svoju Srbiju”.

 

Ističući da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, Vučić je izrazio bojazan da politički razvoj događaja na Kosmetu ide u smjeru za daljim odlaganjem razgovora između Beograda i Prištine. Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj podnio je juče ostavku na sjednici privremene vlade, uz obrazloženje da je iz Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu dobio poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog.

 

Haradinaj, bivši vođa terorističke organizacije OVK, bio je na čelu vlade samoproglašenog Kosova od septembra 2017. godine.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *