Han: Dijalog ključan za dalji napredak regiona

Region

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han istakao je danas da je dijalog Beograda i Prištine ključni element za dalji napredak cjelokupnog regiona i podvukao neophodnost da se pronađe trajno rješenje.

 

Han je, nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za štampu, podsjetio da je Evropska komisija pod predsjedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vrijeme mnogo toga postiglo, ali da “nedavni događaji” bacaju sjenku na taj napredak.

 

Prema njegovim riječima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka.

 

“Vjerovatno ću napustiti ovaj položaj, ali ostaću posvećen regionu kakav god bio moj posao. Potrebno je da postoji institucionalni kontinuitet i predsjednica naredne Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće posvećena i rešena je da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, rekao je Han.

 

On je kao primjer za pomake naveo sporazum o smanjenju troškova rominga, ocjenivši da je to važna prekretnica u izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

 

Što se puta Srbije u EU tiče, podsjetio je da je otvoreno 17 poglavlja, da su dva privremeno zatvorena i da to ne pokazuje samo dosledan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsjetnik da nova Komisija ne smije da izgubi region iz fokusa.

 

Prenio je da je sa premijerom razgovarao o brojnim temama, posebno rekavši da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU.

 

On se na kraju zahvalio vlastima u Srbiji na odličnoj saradnji koju je sa njima imao proteklih godina.

 

„Bilo je zadovoljstvo raditi sa vama. Ostaću posvećen i započeli smo neke stvari koje treba završiti. Znajte da imate ogromnu podršku u vidu našeg ambasadora u Srbiji. Evrospka perspektiva je nešto što je konkretmno i nadam se da ćemo moći da napravimo veliki skok napred tokom mandata nove Evropske komisije“, zaključio je Han.

 

Da Srbija ostaje iskreno posvećena evropskom putu i regionalnoj saradnji, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da je mnogo urađeno od posljednjeg Izveštaja Evropske komisije o napretku, što je, kaže, dokaz posvećenosti.

 

“Razumemo kakav je trenutak u EU, razumemo izazove sa kojima se Unija susreće, a razumemo i ono što mi moramo da radimo da dalje napredujemo na našem ervopskom putu”, rekla je Brnabić nakon sastanka sa Hanom.

 

Brnabić je ponovila da nije do Srbije kada će postati članica EU, ali jeste do nas kada ćemo i koliko brzo postati evropska Srbija, u ekonomskom smislu, kada je reč o javnoj upravi, administraciji, uslugama koje se pružaju gradajanima, vladavine prava…

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *