Moguća zajednička vojna vježba Srbije i Kine

Region

Vojni ataše pri ambasadi Kine u Srbiji pukovnik Vu Jongđi na prijemu povodom 92. godišnjice od osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine govorio je o važnosti saradnje sa Srbijom, podsjetivši da su se predsjednici Si Ðinping i Aleksandar Vučić do sada šest puta sastali i da su ti susreti i razgovori dopirinijeli jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dvije zemlje.

 

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, Žarko Obradović, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije, narodni poslanici Dragomir J. Karić, Ljubiša Stojimirović i Milovan Drecun.

 

Pukovnik Jongđi je rekao da Kina izuzetno cijeni tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom i dodao da s radošću može da se konstatuje da dvije vojske imaju dobru saradnju koja se ogleda i u razmjeni posjeta na visokom nivou kao i u oblasti obuke i intenzivnoj saradnji vojnih akademija.

 

Ministar Vulin je najavio mogućnost prve zajedničke vojne vježbe, rekavši da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou. On je istakao da se Vojska Srbije u Kini veoma poštuje, a da je Narodnooslobodilačka armija Kine snažna, moćna i brojna i da je jedan od najznačajnijih faktora mira u svijetu.

 

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije u razgovaru s ambasadorkom Čen Bo rekao je da je upravo Kina najveći investitor u Srbiji i da je predsjednik Aleksandar Vučić uspostavio veoma kvalitetnu saradnju u svim segmentima, a koju je predsjednik Kine Si Ðinping nazvao čeličnim prijateljstvom. Karić je istakao intenzivnu kinesku podršku Srbiji u svim međunarodnim organizacijama, posebno kada je u pitanju teritorijalni integritet naše zemlje.

 

Podsjetio je i da porodicu Karić sa NR Kinom vezuju izuzetni odnosi, te da BK grupa, koja danas važi za jednu od 100 najboljih kompanija na svijetu, sa tom zemljom posluje još od 1984. godine.

 

“Kada se Bogoljub Karić 2004. godine kandidovao za predsednika Srbije i kada je osvojivši ogroman broj glasova, oko 20 odsto, zazuzeo treće mjesto, na osnivačkom kongresu naše partije bila je i delegacija NR Kine. Danas, recimo, veliki broj stručnjaka koji su završili Fakultet za menadžment u sportu Alfa BK univerziteta s uspjehom u Kini trenira sportiste počevši od fudbala, preko vaterpola, do odbojke i košarke”, pomenuo je Dragomir J. Karić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *