Sekretarka hrvatske ambasade suspendovana zbog rasističkih izjava

Region

Prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu Elizabeta Mađarević, oko koje je izbio skandal zbog njenih rasističkih i ksenofobnih objava na Facebooku, suspendovana je i povučena iz ambasade u Berlinu, javio je “Jutarnji list”.

 

Kako se navodi, inspekcija hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentarisala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel.

 

Time se, kako se dodaje, ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obavezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu.

 

Odluku o sankciji treba u postupku da potvrdi disciplinski sud.

 

Mađarević je na svom profilu zagovarala “bijelu Evropu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila “nedostatak vlastite kulture”.

 

Ranije danas hrvatski mediji su objavili da bi Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova trebalo tokom dana da se izjasni o slučaju diplomate na službi u Berlinu Elizabete Mađarević posle niza rasističkih i ksenofobnih izjava koje je objavljivala na svom Facebook profilu.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *