Novorođenče pronađeno u kesi u kontejneru

Region

Beba, koja je jutros pronađena u beogradskom naselju Žarkovo, nalazila se u plastičnoj kesi u kontejneru, a nađena je sa posteljicom. Dijete je trenutno u univerzitetskoj dječjoj klinici Tiršova, odakle kažu da je maleni pacijent u dobrom opštem stanju i da nema nikakvih povreda.

 

Direktor Tiršove Siniša Dučić rekao je da je beba odmah po prijemu detaljno pregledana od strane pedijatra, ortopeda i neurohirurga.

 

– Beba je u dobrom opštem stanju, vitalna i nema nikakvih povreda i do kraja dana izvršiće se i sva ostala ispitivanja – naveo je Dučić.

 

– Prema informacijama koje sam dobio iz Centra za socijalni rad, beba je sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi u kontejneru u Žarkovu. Ovo zaista nije način na koji se djeca ostavljaju ukoliko ih roditelji ne žele. Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično djelo. Ukoliko majka ne želi svoje dijete, njena obaveza je da ga barem preda određenoj zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako djetetu ne ugrožava život – istakao je ministar za socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

 

Ministar je rekao da je ostavljanje djece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne smije da se ponavlja u Srbiji i da će resorno ministarstvo učiniti sve da to spriječi.

 

– Preuzećemo sve mjere da djecu koju zadesi ovakva tužna sudbina, zaštitimo na najbolji mogući način i pružimo im svu neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu – naglasio je Đorđević.

 

Posebni savjetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koja je napuštena od strane roditelja i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja djeteta, dio odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad.

 

– Veoma smo zabrinuti zbog ovakvog načina ostavljanja djeteta, jer time joj je ugrožen život, što zaista ne smije da se dešava. Eventualni način za rješavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumijevati anonimni porođaj u toplim sobama – naglasio je Vulević.

 

(Blic)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *