Putin skinuo hrvatske firme s popisa izvoznika

Region

Skidanje niza hrvatskih firmi s popisa izvoznika u Rusiju novi je korak unazad u hrvatsko-ruskim odnosima.

Ruske su vlasti, naime, početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar dio hrvatskih prehrambenih kompanija, pa slobodan prolaz na ogromno rusko tržište s gotovo 145 miliona potencijalnih potrošača, skladno novim pravilima igre, od hrvatskih preduzeća iz prehrambenog sektora sada imaju samo Podravka i Sardina, prenosi “Jutarnji list”.

Informacija je to koju je objavio dio hrvatskih medija, a koju su potvrdili u Hrvatskoj privrednoj komori, kao i u poslovnim krugovima. Ali iz Ministarstva spoljnih poslova ništa nije komentarisano.

Inače, prema dostupnim informacijama, među oštećenima su varaždinske firme Vindija i Koka, zatim Perutnina Ptuj – Pipo iz Čakovca, kao i Belje i PIK Vrbovec koji su u sastavu Agrokora.

Na popisu hrvatskih kompaniji kojima je službena Moskva upalila crveno svjetlo nalaze se kompanije koje duže od 36 mjeseci nisu izvozile na rusko tržište: one sada, objašnjavaju u Hrvatskoj privrednoj komori, imaju zabranu izvoza u Rusiju.

S druge strane, one firme koje u razdoblju dužem od 18 mjeseci nisu izvozile u Rusiju nalaze se na listi suspendovanih, a među njima su, prema informacijama iz Komore, PIK Vrbovec i Vindija. Razlog neaktivnosti hrvatskih firmi prema ruskom tržištu, dodaju, uglavnom se može tražiti u sankcijama koje je EU, čiji je dio i Hrvatska, uvela Rusiji.

Jutarnji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *