Dačić: Pozitivni odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta

Region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

 

Dačić je na otvaranju konferencije “Srpsko-američki odnosi”, koja se održava u Skupštini Srbije, rekao da je to ne samo zbog aktuelnih izazova, već i zbog vrijednosti koje dijelimo i za koje su se preci u obje zemlje borili tokom većeg djela zajedničke istorije koja nas spaja.

 

– Zbog toga smo dužni da ujedinjenim naporima prevaziđemo negativno nasljeđe nedavne prošlosti i da gradimo svestranu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrijednostima i interesima naše dvije države – kazao je Dačić.

 

Prema njegovim riječima, odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju, složeni su i od njihovog uspostavljanja 1881. godine do danas prošli su kroz više faza koje su nerijetko bile veoma različite po svom karakteru.

 

Šef srpske diplomatije je podsjetio da, u istorijskom smislu, dvije države i narode povezuje savezništvo u dva svjetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom dobu.

 

– Tokom raspada SFRJ i u periodu 1990-tih godina prošlog vijeka, dolazi do zahlađenja i pogoršanja odnosa, ali, nažalost, i stvaranja određenih negativnih narativa, sa čijim se efektima i danas suočavamo – naveo je Dačić dodajući da je zato posebno važno podsjećanje na pregršt pozitivnih primjera u dugoj istoriji srpsko-američke saradnje.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *