Sanader u bolnici, suđenje odgođeno

Region

Bivši premijer Ivo Sanader, koji u remetinečkom zatvoru izdržava kaznu zbog primanja “provizije” u slučaju Planinska, u petak je zbog upalnih procesa hospitalizovan u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

 

Zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođen nastavak suđenja u aferi Ina – MOL u kojoj Uskok bivšeg premijera i prvog čovjeka mađarskog MOL-a, hrvatskom pravosuđu nedostupnog Zsolta Hernadija, tereti za primanje i davanje mita.

 

Kako je rekla sutkinja Maja Štampar Stipić, iz remetinečkog zatvora telefonski su uoči rasprave obavijestili sud da je Sanader u srijedu odveden u KBC Zagreb gdje je trebao operisati koljeno.

 

Budući su Sanaderu ustanovljeni upalni procesi, on nije podvrgnut operativnom zahvatu te je s Rebra prebačen u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević gdje je zadržan na liječenju.

 

Budući da njegov advokat Čedo Prodanović, po Sanaderovoj izričitoj uputi, nije bio saglasan da se rasprava provede u njegovoj odsutnosti, u petak je odgođen nastavak ispitivanja svjedoka Stephana Hurlimanna putem videolinka iz Švajcarske.

 

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. oktobar prošle godine. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

 

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko kompanije Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 miliona evra, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravosnažna, državi vrati 10 miliona evra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *