Vučić: Uvijek sam spreman na saradnju sa Nikolićem

Region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uvijek spreman na saradnju sa aktuelnim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prije i poslije predsjedničkih izbora.

“Što se tiče mog ličnog odnosa, od mene ćete čuti samo dobre i pristojne reči o predsedniku Republike, šta god uradio. Videćemo sve ostalo kako će da izgleda”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija, poslije susreta sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

Na pitanje novinara da prokomentariše pisanje štampe da mu je Nikolić uputio pismo sa određenim zahtjevima, Vučić je rekao da ne želi da se bavi tračevima, poluistinama, pa čak ni istinama o temama koje se ne tiču države, već partije koju predvodi.

“Da učestvujem u nekakvim velikim svađama neću. Očigledno su pred partijom koju vodim veliki izazovi i težak posao, mnogo problema. Kao da se ceo svet sručio na našu glavu. Svima je važno da izgubimo, što je moguće u ovom trenutku, ali borićemo se da pobedimo, ali biće izuzetno teško”, rekao je Vučić.

Vučić predočio inicijativu o ekonomskom povezivanju regiona
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju stabilnost i mir zapadnog Balkana od ključnog značaja i potvrdio da je kancelaru Austrije Kristijanu Kernu danas u Beogradu predočio ideju o uspostavljanju slobodne zone u okviru Cefte, kao i formiranja carinske unije. Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Kernom u Vladi Srbije rekao da je o ovoj ideji već imao suštinske konsultacije sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Zvizdićem, kao i sa predsjednikom Albanije Edijom Ramom.

“Moj prijedlog je da realizacijom ove ideje ostvarimo mnogo veće tržište. Ja sam taj papir prvi put danas predao”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ta ideja još nije potpuno razrađena i trenutno je sada samo riječ o načelnim principima te zamisli.

“Smatram da je ova inicijativa jako važna za budućnost Srbije i celog regiona. Možda će neko na nju gledati kao na praznu priču, u svim ovim odnosima kakvim su danas, ali smatram da je jako važno da nam ekonomije napreduju”, naglasio je Vučić.

On je zahvalio Austriji za podršku koju daje Srbiji u procesu evrointegracija, kao i na slanju austrijske policije radi boljeg kontrolisanja migrantske krize.

Kern je inicijativu, koju mu je predočio premijer Vlade Srbije ocijenio kao izuzetno konstruktivnu i jako značajnu.

Austrijski kancelar istakao je da je Beograd prirodni saveznik EU i Austrije i naglasio da Srbija ima suštinski značaj za stabilnost zapadnog Balkana.

On je naglasio da Austrija izuzetno cijeni napore i doprinos koju Vlada Srbije daje stabilnosti zapadnog Balkana i dodao da je potrebno povećati finansijsku pomoć EU Srbiji u prevazilaženju migrantske krize.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *