Suđenje za aferu Ina-MOL nastaviće se bez Ive Sanadera

Region

Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL nastaviće se sljedeće sedmice u Sanaderovu odsustvu jer je insistirao na operaciji koljena uprkos mišljenju sudskog vještaka koji je zaključio da se taj operativni zahvat mogao odgoditi.

 

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić odluku o održavanju rasprava u Sanaderovom odsustvu donijela je nakon ispitivanja medicinskog vještaka, uz protivljenje odbrane koja je najavila da će tražiti novo vještačenje.

 

Sanader, koji u remetinečkom zatvoru izdržava kaznu zbog primanja ‘provizije’ u slučaju Planinska, prošle sedmice je hospitalizovan u Klinici za infektivne bolesti zbog upalnih procesa, a zatvor je sud izvijestio i da ga u KBC-u Zagreb očekuje operacija koljena.

 

Sutkinja je kazala da su, nakon nalaza vještaka, Sanadera obavijestili da operacija nije hitna no on je insistirao na zahvatu nakon kojega su potrebna tri mjeseca rehabilitacije.

 

Kako su rasprave u aferi Ina-MOL već zakazane do kraja godine sutkinja je u četvrtak odlučila da će se rasprave održati bez Sanadera, uz objašnjenje da se sam doveo u tu situaciju.

 

Suđenje će se tako u utorak, 24. septembra, nastaviti ispitivanjem bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i ministra finansija Ivana Šukera, no Sanader neće pratiti njihov iskaz ni postavljati pitanja.

 

Uskok Sanadera u ovom slučaju tereti za primanje mita od čelnika mađarskog MOL-a, hrvatskom pravosuđu nedostupnog Zsolta Hernadija.

 

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. oktobra. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen, a pravomoćnu presudu je ukinuo Ustavni sud, prenosi Hina.

 

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko kompanije Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 miliona evra, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

 

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 miliona evra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *