Traže zabranu ulaska patrijahu Irineju u Crnu Goru

Region

Crnogorski pokret podnijeće danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem zbog, kako navode, više krivičnih djela, od djelovanja protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

 

Ovaj pokret zahtijeva od Tužilaštva i da zabrani Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik ove manifestacije, dolazak u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio da je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”.

 

“Zloupotrebom pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom neutemeljenom izjavom, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine i naoružao ih je”, navodi se u prijavi.

 

Crnogorski pokret smatra da je mitropolit Amfilohije “i riječju i djelom inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji”, piše podgorička “Pobjeda”.

 

Skup u Budvi, kome bi trebalo da prisustvuje srpski patrijah Irinej, planiran je za 27. i 28. septembar, u manastiru Podlastva u Grblju, kao centralna proslava obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Boki.

 

Crnogorski pokret i prošle sedmice podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika bilborda u Budvi zbog toga što su dozvolili postavljanje plakata čiji sadržaj, kako ocjenjuju, eksplicitno poziva na protivustavno otcjepljenje dijela Crne Gore.

 

Crnogorski pokret osnovane je 2015. godine kao nestranačko udruženje.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *