Sedam država želi da proda borbene avione Hrvatskoj

Region

Sedam država nudi Hrvatskoj borbene avione, objavio je u srijedu “Jutarnji list”, ističući da je najveće iznenađenje Izrael koji ponovno želi da ponudi F-16 Barak.

 

Riječ je o avionu koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali je zbog odbijanja SAD-a da Izraelu da dozvolu za prodaju, cijeli posao propao. Ali, ovaj put, prema informacijama “Jutarnjeg lista”, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao.

 

Ostale zemlje koje su zasad iskazale zanimanje za tender su Italija, Francuska, SAD, Švedska, Norveška i Danska.

 

Ovih sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su spremne da se jave na tender sa šest različitih modela. Prema najavama člana Komisije Roberta Kopala, savjetnika hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih ponuđča tražiti ponude i za rabljene i za nove avione koji će onda biti posebno ocjenjivani.

 

Tome su se, kako nezvanično saznaje pomenuti list, prilagodile i države zainteresovane za tender.

 

Uz već spomenuti polovni izraelski Barak, Francuska je spremna da ponudi polovni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila korišteni Eurofighter, SAD bi Hrvatskoj ponudile sasvim nove avione – F-35 i F-16 Block 70/72.

 

Švedska bi se na tender javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim korištenim F-16.

 

‘Izvori “Jutarnjeg lista” tvrde da su malo iznenađeni da interes nije iskazala i Grčka sa svojim korištenim F-16.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *