Najs prodavao povjerljive informacije Albancima?

Region

Kancelarija za pravnu pomoć optuženim i osumnjičenim teroristima OVK u Prištini pod istragom je Specijalnog tužilaštva za zločine OVK zbog advokata Džefrija Najsa, nekadašnjeg glavnog tužioca Haškog tribunala.

 

Kako prenose “Novosti”, Tužilaštvo ispituje rad kancelarije, jer očigledno sumnja u neke zakulisne radnje, ali i njene isplate zastupnicima osumnjičenih, prije svega Najsu, koji je advokat Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta Dreničke i zone Paštrik.

 

Vrlo je moguće da uloga kancelarije nije samo pravna i finansijska podrška u zakonskim okvirima, već da je poprimila manipulacijske oblike sa dokumentacijom i potencijalnim svjedocima, pišu “Novosti”.

 

Zbog toga je predmet istrage njen šef Driton Ljajci čiji advokat Artan Čerkini kaže za prištinske medije da specijalno tužilaštvo pored sumnji u ulogu kancelarije, sumnja i na neregularnosti u nekim njenim isplatama u cilju zaštite potencijalno optuženih.

 

Čerkini je rekao da je Ljajci u januaru bio učesnik saslušanja Ljuštakua, ali da je samo bio prevodilac između Ljuštakua i Najsa. Ljuštaku se tad inače branio ćutanjem, pa je saslušanje trajalo svega tri sata.

 

Kako pišu prištinski mediji, prema tamošnjem zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženim osobama u Specijalnom sudu, Kancelarija na čijem je čelu Ljajci nema pravo da u fazi istrage ili ispitivanja izvrši bilo kakve isplate.

 

Okrivljeni imaju pravo na pomoć radi pokrivanja troškova odbrane tek nakon podizanja optužnice, a Ljuštaku još nije optužen.

 

Ljajci je, inače, još u januaru rekao da je dobio zahtjev Džefrija Najsa za plaćanje njegovih usluga. Mediji u Prištini su tad pisali da se iz dokumentacije vidi da je Najs tražio 2.200 evra po danu plus putni troškovi.

 

Najs se poslije napuštanja Haškog tribunala 2006. godine gdje je bio tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića, angažovao u slučajevima kosovskih Albanaca.

 

Imao je značajan doprinos u odbrani Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom, a prije nekoliko godina se pominjalo da im je servirao povjerljive insajderske informacije iz suda i tužilaštva, navode “Novosti”.

 

Prikupljao je i sređivao i svu dokumentaciju koja bi mogla da koristi kosovskim Albancima optuženim za zločine nad Srbima. Međutim, upućeni kažu da je njegova najveća akcija uništavanje dokaza iz “žute kuće” i trgovine organima otetih Srba, koji su čuvani  u Hagu.

 

Kasnije je u jednom pismu vladi u Prištini i sam priznao da je u sklopu svog angažmana kritikovao izvještaj Dika Martija o trgovini organima.

 

“Novosti” podsjećaju da je Najs učestvovao i u pisanju Tačijeve autobiografije, maksimalno je čisteći od zločina, ali za to nije u dogovorenom roku plaćen zbog čega je, kako ne bi javno progovorio, od Prištine tražio pola miliona evra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *