Ðurić: Tužilac Hodža umiješan u prikrivanju ubistva

Region

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je tužilac iz Prištine Sulj Hodža, koji je učestvovao u najvećem broju hapšenja i zatvaranja Srba, umiješan u prikrivanje ubistva Astrita Deharija u zatvoru u Prizrenu, a za kandidata Samoopredjeljenja za premijera Aljbina Kurtija rekao da je to političar ekstrema kojem je jedini cilj protjerivanje srpskog naroda.

 

Ðurić je na TV Pink podsjetio da je aktivista Samoopredjeljenja Astrit Dehari preminuo prije tri godine u zatvoru u Prizrenu pod nerazjašnjenim okolnostima, a da je ekspertiza iz Švajcarske pokazala da nije riječ o samoubistvu, kako su prištinske vlasti tvrdile.

 

On je rekao da je švajcarska ekspertiza došla do zaključka da ne samo da to nije bio nesrećan slučaj, nego da je vrlo vjerovatno da su lokalni organi, uključujući tužilaštvo, bili uključeni u zataškivanje tog slučaja.

 

Ðurić je naveo da je tužilac u Specijalnom tužilaštvu u Prištini Sulj Hodža, po otužbama koje dolaze na njegov račun iz Prištine, učestvovao u prikrivanju toga, i dodao da je riječ o čovjeku koji je najviše Srba optuživao za različite stvari i zbog koga se i danas u pritvoru nalaze mnogi Srbi.

 

– Sada se, na osnovu stranih ekspertiza ispostavlja da je učestvovao u namještanju prikaza smrti Astrita Deharija. To govori o nekvalitetu i neozbiljnosti prištinskih pravosudnih institucija – rekao je Ðurić.

 

Ocijenio je da na KiM ne postoji ozbiljan pravosudni sistem i dodao da su najprofesionalnije sudije na tom prostoru srpske sudije.

 

– Te sudije i tužioci uglavnom rade u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici gdje Srbi čine većinu, ali mimo toga, veoma mali broj je profesionalnih sudija i uglavnom su to ljudi koji su do 1999. godine bili u pravosudnim organima terorističke OVK ili se krili po šumama, glumili neke paralelne institucije i oni su danas potpuno u funkciji politike ratnih komandanata OVK – rekao je Ðurić.

 

Zato, dodao je, ne treba da nas čudi kad se pojave ovakve činjenice o ljudima kao što je Hodža.

 

– Nisam ni sudija ni tužilac, pa ne znam da li je neko kriv, ali je očigledno da su njima Srbi uvijek krivi za sve i da uvijjek traže najmanji razlog da upadnu na sjever KiM i zastrašuju narod.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *