Aćimović o briselskoj rampi za Sjevernu Makedoniju i Albaniju

Region

Bivši švedski premijer i specijalni predstavnik EU za bivšu Jugoslaviju Karl Bilt upozorio je ovih dana da francuski veto za početak pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije samo blokada usmjerena protiv te dvije države, već i protiv cijelog procesa proširenja na Zapadnom Balkanu.

 

– Možda nije bilo napisano eksplicitno, ali, implicitno, to takođe znači veto za Srbiju, Crnu Goru, BiH. I to će imati posljedice na druga neriješena pitanja u regionu – zaključio je Bilt.

 

Da li ovo, zaista, znači da se BiH ne treba nadati ulasku u EU i kakve bi to eventualno posledice moglo da proizvede u regionu?

 

Bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović saglasan je sa Biltovom izjavom da je ovo bila jedna od najlošijih odluka koje je EU donijela u poslednjih 20 godina, što će se sigurno odraziti na cijeli region.

 

– Kao što vidimo, ovaj veto se već odražava na Zapadni Balkan, jer je primjetna ogromna razočaranost regiona po pitanju Evropske unije – ističe Aćimović.

 

Dodaje da, ipak, nije toliko skeptičan kao Bilt, već smatra da navedeni veto najavljuje reorganizaciju Evropske unije. Da li će to biti EU iz “više brzina”, kako su je ranije nazvali, ili će biti uređena u nekoliko regija, ostaje da se vidi.

 

– U svakom slučaju, mislim da to nije slučajna odluka i da vodi prema potpuno drugačijoj organizaciji Evropske unije. Vjerujem da je na pomolu novo uređenje EU koje je indirektno nagoviještavano već duže vrijeme. Vjerujem da će to dovesti do reorganizacije. Da li će BiH biti nekakav mali šengen ili će ovaj naš region biti neka nova CEFT-a, uskoro ćemo vidjeti. Siguran sam da stvari idu u tom pravcu – naglašava Aćimović.

 

Komentarišući Biltovo upozorenje da bi veto za početak pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom mogao imati posljedice na druga neriješena pitanja u regionu, Aćimović ističe da se to vjerovatno odnosi na strah da bi ovu situciju mogle da iskoriste neke druge svjetske sile kako bi se aktivirale i bolje pozicionirale na ovom prostoru.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *