U gepeku pronašli dilera iz BiH

Region

Kada je na graničnom prelazu Bregana u ponedjeljak ujutro policija uočila BMW bh. registarskih oznaka koji je iz Hrvatske trebalo da uđe u Sloveniju, auto im se učinio sumnjivim.

 

BMW kojim je upravljao BiH državljanin K. S. prestrojili su u traku za pregled, ali ništa ih nije moglo pripremiti na ono što su zatekli kada su zamolili vozača da otvori gepek.

 

Naime, iza nekoliko kofera, stisnut u gepeku, ležao je E. Kametović (38), muškarac iz BiH za kojim je Italija raspisala evropski nalog za hapšenje zbog optužbi da je bio jedan od šefova zločinačke organizacije koja je u Italiji prodavala heroin, kokain, marihuanu, amfetamin…

 

Kametović je početkom prošle godine osumnjičen kao dio grupe koju su u saradnji s hrvatskim MUP-om razbile italijanska i slovenačka policija, a pod istragom su se ukupno našle 23 osobe, od kojih su većina državljani Italije i BiH, ali i dvojica državljana Republike Hrvatske – D. Hilak iz Osijeka i A. Novaković iz Solina, piše “Jutarnji.hr”.

 

Obojica Hrvata te Kametović i još četvorica državljana BiH u trenutku hapšenja bili su nedostupni italijanskom pravosuđu te su za njima izdati nalozi za hapšenje. Iza rešetaka su pak završili Z. i A. Šerifović iz Brčkog, Makedonci, jedan Marokanac i petnaestak Italijana. Prema optužbama, oni su u Italiju iz BiH uvezli drogu u vrijednosti od oko 600.000 evra i tamo je preprodali.

 

U aprilu ove godine izrečene su i presude, od čega je više osuđenih osuđen u odsustvu, a među njima i Kametović. Dobio je sedam godina zatvora, a više od njega su dobili A. Šerifović, koji je osuđen na 13 godina i četiri mjeseca zatvora, te njegov brat Z. Šerifović, koji je dobio 12 godina zatvora. Osječanin D. Hilak osuđen je na četiri godine zatvora, dok je u odnosu na Novakovića postupak privremeno prekinut jer je u bijegu.

 

(Jutarnji.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *